De zin van coaching, een voorbeeld uit de praktijk

Een moeder maakt zich zorgen om haar zoon. Hij zit niet lekker in zijn vel en loopt op verschillende fronten vast. Haar vraag is of ik wat kan betekenen met coaching. Ik luister naar haar verhaal en ik maak een afspraak met haar zoon. We spreken af dat hij in de eerste sessie kan en mag ervaren of er een ‘klik’ is en of hij zich op zijn gemak en veilig voelt om te delen waar hij tegenaan loopt.

Levensgebieden en mate van tevredenheid

Op een laagdrempelige manier gaan we de verschillende levensgebieden af; school, liefde, vrienden, vrije tijd, persoonlijke ontwikkeling, familie, gezondheid en geld. Hij vertelt over waar hij tevreden en minder tevreden over is en wat hij denkt, voelt en doet op verschillend gebied. De tijd gaat snel, hij vertelt veel en stelt zich als vanzelf kwetsbaar open. Aan het einde van de sessie blijkt dat het luchten van zijn hart hem erg oplucht.

Zelfinzicht, zelfoplossend vermogen en rust

In de daarop volgende sessies gaan we door op de levensgebieden die aandacht verdienen. Langzamerhand wordt de rode draad helder, worden patronen zichtbaar en wordt duidelijk wat hij met coaching wil bereiken en waar hij aan wil werken. Hij krijgt steeds meer inzicht in wat hem belemmert, wat hij nodig heeft en wat hij hierin zelf kan doen om invulling te geven aan zijn behoefte. We formuleren kleine haalbare stappen om in de gewenste richting te gaan. Met zelfinzicht en zelfoplossend vermogen ontstaat na een aantal sessies steeds meer lucht en rust en zit hij zichtbaar beter in zijn vel. Zo ontstaat uiteindelijk ook ruimte om vanuit meer zelfvertrouwen een studiekeuze te maken waar hij zich goed bij voelt.

Niet alles waar hij tegenaan loopt is oplosbaar of veranderbaar. Wel leert hij dat hij een keuze heeft in hoe hij kan omgaan met de wetmatigheden uit het familiesysteem en de zogenaamde cirkel van invloed.

Lekkerder in zijn vel

Met een lach en een traan is er van alles voorbij gekomen. Hij heeft zijn emmertje geleegd en zijn hart gelucht. Hij heeft meer inzicht in zichzelf gekregen en zit vanuit eigen kracht en zelfoplossend vermogen na zo’n 7 coachingssessies weer lekkerder in zijn vel. Ik ben onder de indruk van de openheid, kwaliteiten en talenten van deze jongen en ben enorm trots op hem!

Ook interesse in coaching? Vul je gegevens hier in en ik neem contact met je op.