Workshops tieners

Voor kinderen die van de basisschool naar de middelbare school gaan verandert er veel. De overgang kan best groot zijn. Er komt veel op deze tieners af, alles is nieuw en de structuur en de veilige haven van het ‘vertrouwde’ valt weg. Ondertussen is er van alles gaande op het gebied van lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. De puberteit is begonnen, het lichaam verandert en hormonen gaan met forse snelheid door het lijf. Tieners gaan zich ineens anders gedragen, zijn behoorlijk impulsief en emotioneel gevoelig. Ze beginnen zich los te maken van hun ouders en gaan nieuwe emotionele bindingen aan met leeftijdsgenoten. Vooral niet willen opvallen of buiten de groep vallen heeft de hoogste prioriteit en ze zijn erg gevoelig voor groepsdruk.

Dat zijn behoorlijk wat uitdagingen die in combinatie met de overstap van basisschool naar de middelbare school aardig wat stress en onzekerheid kunnen geven. Het kan dan fijn zijn als je weet wat stress is, wat de signalen zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. En omdat leren en sociale interactie in de top 3 van stress bij jongeren staat, is inzicht in jezelf en anderen in combinatie met praktische tips en tools waardevol om te kunnen omgaan met issues die eerder nog niet zo aan de orde waren of zelfs helemaal nieuw zijn. Juist omdat een nieuwe start op de middelbare school vooral een leuke en positieve ervaring zou moeten zijn!

Ik bied workshops aan waarmee tieners zichzelf en anderen beter leren begrijpen en praktische handvatten en ideeën aangereikt krijgen om iets (anders) aan te pakken en /of mee om te kunnen gaan:

  • Stress onder controle
  • Makkelijker leren
  • Gelukkig in de groep

De workshops zijn gebaseerd op het lesprogramma dat het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg ontwikkeld heeft om de mentale gezondheid van leerlingen binnen het Voortgezet Onderwijs te versterken.